Около 100 затворници от американската военна база в Гуантанамо може да бъдат прехвърлени в затвор в щата Илинойс.

Едно от първите решения след встъпване в длъжност на президента Барак Обама бе заповед за прекратяване на процесите в Гуантанамо. Но още през ноември месец той отложи първия срок от 22 януари 2010 година за по-късно заради трудности с намирането на подходящо място за затворниците.

Затворът в Илинойс е относително малко използван и е предложен като алтернативно място от сенатор Ричард Дурбин.

Затворът се намира на около 240 километра от Чикаго, построен през 2001 година и може да побере около 1 500 затворници. Заради финансови проблеми в момента той се обитава от около 200 души.

Ако се вземе решение за прехвърляне на затворниците от Куба там, затворът трябва да мине под управлението на федералната служба към Пентагона - напълно или част от него.

Все още не е ясна каква ще бъде съдбата на обитателите на Гуантанамо. Има вероятност и други затвори в страната да приемат затворници, тъй като САЩ има сериозни затруднения в намирането на „нов дом" за гражданите, предимно на Близкия изток.

За голяма част от тях е твърде опасно да се върнат в родните си страни. В момента САЩ водят преговори с различни страни да приемат затворници от Гуантанамо. Такова предложение бе отправено и към България.

Закриването на затвора и прекратяването на дейността и следствията, заради много подозрения за нарушаване на правата на човека, беше едно от основните обещания на президента на САЩ Барак Обама още от времето на предизборната му кампания.

Както американските, така и международните правозащитни организации отправяха сериозни критики към САЩ и техните съюзници именно заради Гуантанамо - от използване на мъчения при разпитите и морално и физическо унижаване до задържане без повдигане на обвинения и без сериозни доказателства.