Египетските власти решиха да прекратят търсенето на скрити помещения в гробницата на Тутанкамон, след като заключиха, че те вероятно не съществуват, предаде Би Би Си.

По-рано международна група от египтолози започна проучвания с убеждението, че има голяма вероятност в гробницата - на възраст около 3000 години, да има тайна стая.

Според една от теориите дори се смяташе, че в скрито помещение може да се намира гробницата на царица Нефертити, която според някои учени е майка на Тутанкамон.

Търсенето на неоткрита досега стая започна след като британският археолог Никълъс Рийвз, на базата на снимки с висока резолюция заключи, че на тях се виждат размити очертания на врати.

В своята статия "Погребението на Нефертити" от 2015 г. ученият изложи теорията, че гробницата поначало е била строена за Нефертити - съпругата на фараона Ехнатон, баща на Тутанкамон. На базата на това той направи предположение, че останките й може да са в дълбините на гробницата.

ДНК анализите доказват бащинството на Ехнатон, но учените все още спорят за това коя е майката на рано починалия фараон.

Според Рийвз, след внезапната смърт на младия Тутанкамон се е наложило той спешно да бъде погребан във външната камера на гробницата на Нефертити в Долината на царете в южната част на Египет.

Смята се, че тя може би е управлявала Египет през периода между смъртта на своя съпруг и възкачването на престола на Тутанкамон.

Останките на Нефертити и досега не са открити, но прекрасно запазеният неин скулптурен портрет ражда легенда около личността й. И днес тя е една от най-известните жени на древността с необикновената си красотата, надживяла хилядолетията.

След публикацията на Рийвз е извършено радарно сканиране на гробницата, данните от което по-скоро потвърждават теорията.

Тогава министърът на културното наследство на Египет коментира, че с 90% сигурност може да се приеме, че в гробницата има тайно помещение.

Повторно изследване също потвърждава теорията на учения, давайки надежди, че предстои археологическата сензация на века.

При последвалото дълбоко сканиране с георадар обаче изследователи от Торинския университет опровергават тезата за тайно помещение.

"Вероятно някои хора ще бъдат разочаровани, че зад стената на гробницата няма нищо. Но от друга страна, това е същността на истинската наука." - посочва ръководителят на изследователската група доктор Франческо Порчели.