Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че главният прокурор на САЩ Уилям Бар е искал информация за дейността на агенти на ФБР в европейската страна на среща със служители на италианското разузнаване, информира АП.

След като даде показания пред Комисията по разузнаване към италианския парламент в Рим, Конте обяви на пресконференция, че срещите са били законни, както и неговите действия.

Двете срещи са се провели през август и септември. Те са били свързани с американска проверка на произхода на разследване на руска намеса на изборите в САЩ през 2016 г., които бяха спечелени от Доналд Тръмп.

Италиански медии обвиняват Конте в нарушаване на протоколите, след като е разрешил срещите.

Според Конте молбата на Бар е изпратена по нормалните дипломатически канали за "предварителна размяна на информация с нашето разузнаване, за да се потвърдят дейностите на американски агенти. Това трябва да е ясно".

Конте отбеляза, че според италианските закони премиерът единствено носи отговорност да отвърне на молба за разузнавателна дейност и той не може да търси предварително разрешение от Комисията по разузнаване към парламента или да обсъжда молбата с министър или политически лидер. Той подчерта също, че американците не са се интересували от действията на италианското разузнаване.

Министър-председателят разкри, че Бар първо е провел "предварителна техническа" среща с разузнаването в Рим на 15 август, а другата се е провела на същото място на 27 септември.

"Мразя да ви разочаровам, но не е имало срещи в барове или хотели", отговори той на медийни спекулации. "Всички те са проведени в институционална среда", добави той.

Конте каза още, че американската молба за срещите е дошла през юни по нормалните дипломатически канали от Уилям Бар, а не от Тръмп. "Президентът Тръмп никога не е разговарял с мен за това разследване", изтъкна още той и допълни, че не е имал пряк контакт с Бар нито по телефона, нито писмено.