Премиерът на Ливан Саад Харири съобщи, че подава оставка, информират медии.

Харири обяви решението си на фона на продължаващите вече две седмици антиправителствени протести, които парализираха страната.

Протести парализираха Ливан

Протести парализираха Ливан

Пренебрегвайки молбите на топ лидерите на Ливан, протестиращите са блокирали страната за 12-ти пореден ден

Той заяви, че ще отиде в президентството и ще депозира оставката си пред президента Мишел Аун. Харири призова на пресконференция ливанците да защитят стабилността и сигурността на страната.

Никой не е по-голям от страната, обяви той.

Стигнах до задънена улица в опитите за намиране на изход от кризата, подчерта той.

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протестите в някоя страна от Близкия изток не се ограничават само до конкретната държава, а преминават лесно, като пожар, границите. И това е логично, според Мартин Табаков, тъй като официалните граници често са заченати ин витро в някоя европейска епруветка

Междувременно поддръжници на "Хизбула" атакуваха лагер на протестиращи в централната част на Бейрут. Някои от тях, носещи пръчки, са запалили палатки и са съборили други.

Полицията и армията започнаха да се опитват да изтласкат протестиращи от ключови пътни артерии.

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала критикува протестиращите, като твърди, че са подкрепяни и финансирани от чужди сили и враждебни политически групи.

Протестиращи по улиците на Ливан ликуват след обръщението на Харири към нацията и обявеното от него намерение да подаде оставка.

Недоволните ливанци искат по-голяма свобода, по-добри услуги и прекратяване на корупцията и други неща. Тяхната безпрецедентна мобилизация, предизвикана от предложен данък върху обажданията с мобилни приложения на 17 октомври - бързо прерасна в масова демонстрация срещу политическия елит, който буквално остава непроменен от три десетилетия.

Протестите, които не се водят от лидери, са организирани от младо поколение мъже и жени, които са родени след Гражданската война (1975-1990).

Повече от ¼ от населението на Ливан живее в бедност, според данни на Световната банка.