Генерал-губернаторът на Нова Зеландия Синди Киро и министър-председателят Джасинда Ардърн са поставени под карантина, след като вероятно са влезли в контакт с човек, заразен с коронавирус, съобщи RNZ.

Кабинетът на министър-председателя и кабинетът на генерал-губернатора отбелязват, че политиците се чувстват добре и не са регистрирали появата на COVID симптоми, а диагностичните им тестове за коронавирус са отрицателни. Ако диагнозата им не бъде потвърдена през следващите 24 часа, Киро и Андърн ще могат да се върнат към нормалния си живот още във вторник, 1 февруари.

Нова Зеландия съкращава COVID карантината

Нова Зеландия съкращава COVID карантината

Променят се и правилата около налаганата изолация

В Нова Зеландия продължава да се наблюдава малко, но постоянно нарастване на броя на заразените с коронавирус, като през последните 24 часа лекарите са потвърдили диагнозата на 103 заразени. Има и още един смъртен случай, свързан с COVID-19, с което общият брой на смъртните случаи, причинени от болестта в страната, достигна 53. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 16 286 души. По данни на новозеландското министерство на здравеопазването 93% от населението над 16 години (3,92 милиона души) в страната е напълно ваксинирано.