Европейският съюз се нуждае от нови финансови мерки в борбата срещу коронавируса. Това призова полският премиер Матеуш Моравецки пред парламента на страната, информира "Политико".

"Много съм радостен, че нашите призиви ЕС да се ангажира с колкото се може повече средства, също с нови фондове, носят по-добри и по-добри резултати. До момента ние можем да използваме кохезионните фондове по все по-гъвкав начин", каза министър-председателят.

Унгария, Полша и Чехия нарушиха законите с отказа да приемат бежанци, постанови евросъдът

Унгария, Полша и Чехия нарушиха законите с отказа да приемат бежанци, постанови евросъдът

Съдебното решение подчертава разделението в Европа по казуса с миграцията

"Много сме щастливи, че имаме тази гъвкавост. Но преди всичко, ако разгледате стенограмите от срещите на върха на Европейския съвет, полският глас е ясен: нуждаем се от средства от ЕС", призова Моравецки.

Той добави, че новите средства за ЕС могат да дойдат от нови инструменти, за които Полша настоява по време на преговорите за бюджета: цифров данък, данък върху финансовите трансакции, корпоративен данък и пълно ликвидиране на данъчните убежища.

Мислят за промяна на изборните правила в Полша

Мислят за промяна на изборните правила в Полша

Гласуване по пощата

Моравецки отбеляза още, че Полша може да очаква пика на епидемията през май или юни.

Пред долната камара премиерът допълни, че Полша има недостиг на медицински консумативи. Страната планира да увеличи тестовете за коронавирус на ден до 8000-9000 от 6000-7000.

Междувременно полският вицепремиер Ярослав Говин и лидер на партия към коалицията е подал оставка заради спор в правителството за президентските избори.

Полша отлага президентските избори?

Полша отлага президентските избори?

70% от поляците смятат, че нито кампания, нито избори могат да се състоят сега

Полша планира президентски избори на 10 май. Докато управляващата партия "Право и справедливост" настоява да се проведат по план, чрез универсално гласуване по пощата, Говин заяви, че не е реалистично вотът да се състои през май. Той настоява за конституционни промени с цел отлагане на изборите с две години, но предложението му не набра достатъчно подкрепа.

До момента в страната са потвърдени 4201 случая и 98 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".