Премиерът на Румъния Лудовик Орбан обяви, че подава оставка след разочароващото представяне на Националната либерална партия, информират АФП и други медии.

"Днес реших да подам оставката си", обяви Орбан в телевизионно обръщение, след като партията завърши на второ място зад Социалдемократическата партия на Румъния.

Социалдемократите изненадващо печелят изборите в Румъния

Социалдемократите изненадващо печелят изборите в Румъния

Въпреки това управляващите либерали са фаворити за съставяне на правителство

При 95% от обработените протоколи социалдемократите събират около 30% от гласовете, което може и да не се окаже достатъчно за формиране на правителство. Партията на Орбан получава около 25%. Центристкият алианс "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС", вероятен коалиционен партньор на либералите, спечели 15,5% от гласовете. Други още две партии прекрачиха прага от 5% - етническите унгарци УДМР и новосформираният "Алианс за обединение на румънците", който е ултранационалистическа формация.

По-рано Орбан заяви, че не може и да става въпрос за коалиционни преговори със социалдемократите, но не обясни ясно как партията му се надява да постигне мнозинство за управление в 465-местния двукамарен парламент.

Разнобой в екзитполовете за парламентарния вот в Румъния

Разнобой в екзитполовете за парламентарния вот в Румъния

Според първите резултати...

"Искам да съм много ясен, ние никога няма да преговаряме със социалдемократите, няма да позволим на социалдемократите да навредят на Румъния", закани се Лудовик Орбан.

Само 33% от румънците гласуваха на парламентарните избори в сравнение с близо 39,5% през 2016 г. Това е исторически слаба активност на парламентарни избори в балканската държава, което вероятно е в резултат на епидемията от коронавирус, но и също разочарованието от политическата класа.