Големи разлики се очертаха между данните на различните екзитполове от днешните парламентарни избори в Румъния, предаде БНР. За първото място битката се води между управляващата Национално-либерална партия и основната опозиционна сила - Социалдемократическата партия.

Социологическият институт КУРС-Авангард съобщи след края на изборния ден в 21:00 часа, че Социалдемократическата партия е спечелила 30,5% от гласовете, а управляващата Национално-либерална партия - 29%.

На трето място КУРС-Авангард поставя политическия алианс "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС" с 15,9%.

Екзитпол на ИНСОМАР обаче посочи като победител Национално-либералната партия с 32,8% от гласовете. Според агенцията социалдемократите са спечелили 28,2%, а на трето място отново е "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС" с 15,6%.

Според екзитпол на института Сочиопол двете водещи политически сили са с равен резултат от 28 процента. Като трета политическа сила отново се очертава "Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС".

Румъния гласува за парламент на фона на пандемията от COVID-19

Румъния гласува за парламент на фона на пандемията от COVID-19

Очаква се най-много гласове да има Национално-либерална партия

Премиерът Лудовик Орбан изрази увереност, че неговата Национално-либерална партия ще излезе победител.

"Това, което виждаме по телевизията, са данни от социологическо проучване, резултатът ще стане ясен след преброяване на гласовете", каза Орбан. Той напомни, че резултатът ще стане ясен след преброяване на гласовете.

Орбан каза още, че преговорите за коалиция могат да започнат още утре, защото страната се нуждае от правителство възможно най-скоро.

Според лидера на опозиционната Социалдемократическа партия Марчел Чолаку обаче румънците са показали, че има нужда от промяна.

Либералите в Румъния фаворити преди парламентарните избори

Либералите в Румъния фаворити преди парламентарните избори

Националната либерална партия на Румъния е подкрепяна от 28%