Днес в Румъния се провеждат редовни парламентарни избори. Около 18 милиона души имат право на глас и ще изберат 136 сенатори и 329 депутати.

Очаква се най-много гласове да спечели управляващата дясноцентристка Национално-либерална партия - около 28 на сто. Втора се очертава основната опозиция в лицето на социалдемократите с 23%.

На трето място според анкетата ще е новосъздаденият центристки политически алианс Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) - с около 18 на сто.

Либералите в Румъния фаворити преди парламентарните избори

Либералите в Румъния фаворити преди парламентарните избори

Националната либерална партия на Румъния е подкрепяна от 28%

Социалдемократическата партия, която произлиза от някогашната Комунистическа партия на Румъния, се надява да се върне на власт след една година в опозиция, през която обаче разполагаше с мнозинство в парламента и успяваше да блокира много от инициативите на правителството на малцинството.

Заради пандемията и ограничителните мерки, бюджетният дефицит на Румъния се очаква да нарасне тази година до около 9 процента от брутния вътрешен продукт, спрямо 4,3 на сто през 2019 г. Новото правителство ще трябва да се изправи пред икономическите трудности и предизвикателствата, които пандемията създаде навсякъде по света. Повечето местни анализатори очакват коалиция между либералите и ССР-ПЛЮС или между НЛП и по-малката партия "Народно движение" на бившия президент Траян Бъсеску и партията на етническите унгарци.