Румънците ще гласуват на парламентарни избори в неделя, като проевропейските либерали са фаворити за победа, въпреки че са критикувани за действията на оглавяваното от тях правителство в борбата с коронавируса, информира АФП.

Либералният премиер на балканската държава Лудовик Орбан, който ръководи правителство на малцинството през последната година обеща да модернизира една от най-бедните държави членки на ЕС и да я остави на "проевропейския" път.

Пожар взе жертви в COVID-отделение в Румъния

Пожар взе жертви в COVID-отделение в Румъния

Огънят е обхванал 2 стаи в интензивното

Наскоро публикувано социологическо проучване на IMAS сочи, че Националната либерална партия на Румъния е подкрепяна от 28%, докато Социалдемократическата партия получава 23 на сто. Трети е наскоро формираният дясноцентриски съюз USR-Plus с 18%.

Докато избирателната активност се очаква да бъде под 40%, анализатори коментират, че това не е свързано само с трудностите около организирането на изборите по време на пандемия.

Протест в Румъния срещу новите мерки за COVID -19

Протест в Румъния срещу новите мерки за COVID -19

Опасения от безработица и криза

"Много румънци са демотивирани, защото вярват, че всички партии са същите", коментира Лилиана Попеску, преподавател по политология в Националния университет за политически изследвания и публична администрация.

Според нея това впечатление е подсилено от няколко примера с кандидати, които са избягали от една основна политическа партия в друга.

Либералите имат предимството, че са подкрепяни от президента Клаус Йоханис, който отхвърли критики, че незачита конституционната си роля заради агитиране да се гласува за Националната либерална партия.

Рекорден брой COVID-пациенти в интензивните отделения в Румъния

Рекорден брой COVID-пациенти в интензивните отделения в Румъния

За втори пореден ден...

Социалдемократическата партия, наследник на комунистите, доминира в румънската политика през последните 30 г. През 2016 г. убедително спечели парламентарните избори, но през последните години бе засегната от масови протести срещу корупцията и спор с Брюксел за съдебната реформа.

"Социалдемократическата партия дълбоко разочарова избирателите, които са заинтересовани от върховенството на закона, равенство пред закона и демокрация", отбеляза Попеску.

Управляващите центристи в Румъния с победа на местните избори

Управляващите центристи в Румъния с победа на местните избори

Математикът Никушор Дан печели в Букурещ

Допълнително отслабена от вкарването в затвора на бившия лидер на партията Ливиу Драгня заради корупция, социалдемократите паднаха от власт при вот на недоверие в края на 2019 г.

"Огромен е залогът на изборите", предупреди Орбан в интервю за АФП.

Според него висока избирателна активност е решаваща за Румъния да продължи да се движи в правилната посока, а именно по отношение спазването на основните права и свободи, върховенството на закона и да бъде лоялен член на ЕС и НАТО.

Новият лидер на социалдемократите Марчел Чолаку, който внимателно се дистанцира от Драгня, обвини правителството в "некомпетентност" и неспособност да спре разпространението на коронавируса.

"Истинският вирус пред Румъния е Националната либерална партия", обяви той в профила си във "Фейсбук".

Според него, за да се спре пандемията, първо трябва да се попречи на либералите да останат на власт, да затворят училищата, църквите и пазарите. Това отразява скептичното отношение на основната опозиционна партия към мерките срещу коронавируса.

Румънските болници вече изпитват натиск заради потока от пациенти. В страната с 19 милиона население има около 500 000 случая и 12 000 починали.

Освен с епидемията, новото правителство ще трябва да балансира между възстановяването на икономиката и намаляването на дефицита, като прогнозата е за повече от 9% спад на БВП през 2020 г.