Първият премиер на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е "дълбоко разочарована" след среща с премиера на Великобритания за обсъждане на "Брекзит", цитирана от БиБиСи.

Стърджън се присъедини към колегите си от Уелс и Северна Ирландия за разговори с Тереза Мей на "Даунинг стрийт".

Но тя поясни, че обсъжданията са я оставили без яснота относно това британското правителство какво мисли.

От "Даунинг стрийт" предупредиха лидерите на районите да не "подкопават" преговорите за "Брекзит".

Бяхме кристално ясно, че трябва да работим заедно, за да осигурим възможно най-доброто споразумение за цялата страна, каза говорител на премиера.

"Очакваме представители на съответните администрации да действат по този начин и по никакъв начин да не подкопават позицията на Великобритания", добави представителят.

Запитани за призивите различни части от Великобритания да имат право сами да решават дали да участват или да не участват в Европейския единен пазар, от "Даунинг стрийт" отговориха, че единна позиция на Великобритания на преговорите е от "жизнена важност, за да се защитят интересите на Великобритания като цяло".

Стърджън и Майкъл Ръсел - министър за "Брекзит" от шотландското правителство, прекараха два часа в резиденцията на премиера преди да отговорят на въпроси на журналистите.

Най-общо обсъдихме позицията на Великобритания на преговорите, но уверено може да се каже, че не получихме повече информация или подробности в сравнение с момента преди срещата ни и аз имам силното усещане, че самото британско правителство не знае какво се опитва да постигне, изтъкна Стърджън и добави, че много части от срещата са били дълбоко разочароващи.

На референдума през юни Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, а Уелс и Англия гласуваха за напускане на съюза.

Лидерите на Шотландия и Северна Ирландия настояват за гласуване на стратегията за "Брекзит", подчертавайки, че Член 50 от Лисабонския договор на ЕС не трябва да бъде задействан, докато не договорят общ подход.

Двете страни подчертават желанието си да останат на единния пазар - ситуация, която може доведе до риск, ако Обединеното кралство търси така наречения "твърд" подход за "Брекзит".

Стърджън добави още, че в рамките на няколко седмици ще представи конкретни предложения за така наречения "гъвкав" "Брекзит", които ще оставят Острова на единния пазар, дори ако останалата част от Великобритания не е част от търговското споразумение.