Пренебрегването на основните човешки права е разпространяваща се "болест" с "порочното явление на популизма", водещо до увеличение на нетолерантността.

Това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на 34-та сесия на Съвета по човешките права, цитиран от "Франс прес".

Базираният в Женева орган провежда първата си среща с американски посланик от администрацията на президента Доналд Тръмп.

По време на речта си Гутериш предупреди, че е "време спешно" да се отговори на бързо увеличаващите се заплахи.

"Пренебрегването на човешките права е болест и това е болест, която се разпространява - на север, юг, изток и запад", каза Гутериш при първата си поява в съвета, откакто пое управлението на организацията в началото на годината.

"Съветът по човешките права трябва да бъде част от лечението", добави той.

Администрацията на Тръмп ще държи място в съвета до най-малко 2019 г. Обаче през уикенда се появи информация, че САЩ могат да напуснат съвета.

САЩ обмислят дали да напуснат Съвета на ООН по правата на човека

САЩ обмислят дали да напуснат Съвета на ООН по правата на човека

Американската медия "Политико" е получила информация

Гутериш не спомена пряко лидерството на САЩ в речта си.

"Ние виждаме как се увеличава порочното явление на популизма и екстремизма, които се подхранват взаимно на фона на расизъм, ксенофобия, антисемитизъм, ислямофобия и други форми на нетолерантност", каза Гутериш.

Той предупреди още, че правата на бежанците и мигрантите са "под атака".

Върховният комисар за човешките права Зеид Раад Хусейн пък заяви, че държавите трябва да защитят световния орган срещу "политическите актьори (...), които заплашват многостранната система или възнамеряват да се оттеглят от част от нея".

Няма да стоим безучастни. Нашите права, правата на другите, бъдещето на нашета планета не можем, не трябва, да позволяваме да бъде захвърляно от такива безразсъдни политически използвачи, призова Хусейн.