Превишена скорост е най-вероятната причина за ЖП катастрофата, която стана вчера в Китайската провинция Шандун, съобщават експерти.

Това е най-трагичният инцидент в Китай за последните няколко десетилетия, коментират световните медии.

Загиналите са най-малко 70 души, а повече от 400 са ранени. Експерти прогнозират, че броят на жертвите ще продължи да расте.

Резултатите бяха обявени от разследваща група експерти, назначена от китайското правителство.

Около 24 часа след катастрофата бяха необходими на комисията за изясняване причините за инцидента с двата пътнически влака, които се сблъскаха вчера в източната част на Китай.

Следствието откри, че единият от влаковете е пътувал със скорост 130 км/ч преди инцидента при ограничение 80 км/ч.

Влакът, който се е движел от столицата Пекин е дерайлирал и се е ударил в насрещния влак, който се е движил по съседните релси.

От правителството вече са уволнили служителите от двете ЖП станции. Няма информация дали двамата машинисти са оцелели и дали са задържани за разпит.

Местните власти са дали пресконференция днес. Те са разяснили подробности около инцидента и са изказали благодарността си към спасителните екипи, както и към един от лекарите, който е работил повече от 30 часа без прекъсване.

Местните власти уверяват, че няма да допуснат заради финансови проблеми на пострадалите да не бъде оказана необходимата медицинска помощ.

Работещите екипи са използвали тежкотоварни кранове, за да разчистят двете железопътни линии.

70 от 416-те тежко ранени при катастрофата са в критично състояние в болница. Сред загиналите няма чужденци. Четирима французи са ранени, както и треньорът на китайския национален отбор по ветроходство. Ранено е и 3-годишно момче.

Около 1,000 войници и полицаи са изпратени на мястото на инцидента, за да отцепят района и да помогнат на спасителните екипи.

Железопътният транспорт е най-често използваният и сигурен превоз в Китай. Правителството се опитва да повиши качеството на обслужването, както и да въведе нови по-бързи влакове.