Арменският президент Серж Саркисян призова въоръжените нападатели, окупирали полицейски участък в Ереван, да свалят оръжията и да освободят четиримата заложници, цитиран от Ройтерс.

Заложническата криза в столицата е от неделя, след като въоръжени мъже убиха полицай и раниха други двама, вземайки няколко души за заложници. Те освободиха двама заложници същият ден и трима в понеделник.

Четирима пострадали при сблъсъци в Ереван

Четирима пострадали при сблъсъци в Ереван

Полицаи са били ранени в квартала, където въоръжени лица

В сряда полицията влезе в сблъсъци със стотици демонстранти, показали подкрепа за нападателите. Силите на реда използваха сълзотворен газ, след като протестиращите започнаха да ги замерят с камъни. Около 140 души са задържани, а 51 са ранени, включително 29 полицаи.

Призовавам въоръжената група да свали оръжието възможно най-бързо. Ние действаме много търпеливо, защото животът и здравето на всеки гражданин са много по-ценни от нас”, се казва в съобщение на държавния глава.

Въоръжените нападатели в Ереван държат вече четирима заложници

Въоръжените нападатели в Ереван държат вече четирима заложници

Въоръжени мъже превзеха участъка и взеха заложници

Той не посочи краен срок или държавата какви стъпки ще предприеме, ако въоръжените похитители откажат да се предадат. Саркисян само поясни, че властите са решили да не използват сила за освобождаването на заложниците с надежда, че това ще накара нападателят да размислят.

Тази ситуация продължи по-дълго, отколкото можем да си позволим. Нямаме право да позволяваме нашето общество да се превръща в заложник на тази ситуация”, добави той.

Въоръжени превзеха полицейски участък в Ереван
Обновена

Въоръжени превзеха полицейски участък в Ереван

Взети са заложници

Нападателите настояват да бъде освободен един от опозиционните лидери - Жирайр Сефилян. Той е арестуван през юни тази година за подготвян преврат.