Президентът на Чад Идрис Деби Итно загина на бойното поле след три десетилетия на власт, обявиха от армията по държавната телевизия, предадоха АФП и "Гардиън".

Шокиращата новина е оповестена само ден след обявяването на 68-годишния за победител на президентските избори. Итно спечели шести мандат.

От въоръжените сили на Чад поясниха, че Деби е командвал армията през уикенда по време на битка с бунтовници, които предприеха голяма офанзива в северната част на страната. Президентът е починал от получените наранявания по време на боевете.

До последен дъх Деби защитава суверенната държава на бойното поле, обяви говорител на армията.

68-годишният управлява Чад от 30 г.

Армията отбеляза, че 37-годишният син на убития президент, Махамат Идрис Деби Итно, ще го замени на поста държавен глава.

В понеделник армията обяви "голяма победа" в битката с бунтовниците от съседна Либия, като подчерта, че са убити 300 бунтовници и петима войници по време на 8-дневни боеве.

Деби щеше да бъде един от най-дълго управлявалите лидери в света, след като бе обявено, че печели изборите на 11 април. Деби води кампания с обещание да осигури мир и сигурност в региона.