Президентът на Филипините Родриго Дутерте поиска шестмесечно удължаване на войната срещу наркотиците, заявявайки, че има твърде много наркотрафиканти и че той „не може да ги избие всичките”, цитиран от „Франс прес”.

Около 3 хиляди души са убити, откакто Дутерте спечели президентските избори през май. Той се закани да избие десетки хиляди престъпници в безпрецедентен блиц за изчистване на страната от наркотиците за 6 месеца.

Не осъзнавах колко тежка и сериозна е наркозаплахата в тази република, докато не станах президент, каза 71-годишният в родния си град Давао.

Той поиска „малко удължаване с може би още шест месеца”, за да приключи работата си.

„Дори и да исках, аз не мога да ги избия всичките, защото последният доклад ще бъде този обемист”, каза той, имайки предвид нов полицейски списък с имена на хора, включително на топ официални представители, въвлечени в търговията с наркотици.

Полицията обяви, че са избили 1 105 души за разпространение на наркотици за повече от два месеца.

Други 2 035 души са убити от нападатели. Организации за човешки права алармират, че тези хора може да са били обект на саморазправа, породена от непрестанните призиви на държавния глава към гражданите да сътрудничат за елиминирането на престъпниците.

Дутерте се закани по време на кампанията да избие 100 хиляди престъпници и с тях да нахрани рибите в Манилския залив.

Той дава награда на служители на реда за всеки убит наркопласьор.