Президентът на Индонезия Джоко Уидодо защити въвеждането на химическа кастрация на педофили, подчертавайки, че не може да има компромис, когато става въпрос за борба с престъпленията със сексуален характер, цитиран от "Франс прес".

Уидод въведе серия от тежки наказания за сексуални насилници през май с извънреден указ, включително химическа кастрация и смъртно наказание.

Миналата седмица парламентът гласува за окончателно приемане на строгите наказания.

В интервю за БиБиСи Уидодо защити въвеждането на химическа кастрация - решение, което възмути активисти за защита на човешките права и Индонезийската лекарска асоциация, която обяви, че членуващите лекари няма да извършват кастрация.

"Конституцията ни уважава човешките права, но когато стане въпрос за сексуални престъпления - няма компромис", каза той и добави, че ще се налага максимална присъда за такива престъпления.

"Според мен (...) химическата кастрация, ако я прилагаме постоянно, ще намали престъпленията от сексуален характер и ще ги спре в даден момент", добави Уидодо.

Индонезия е сред малка група държави по света, включително Полша и няколко американска щата, които използват такава мярка. През 2011 година Южна Корея се превърна в първата държава в Азия, която легитимира подобно лечение.

Химическата кастрация е свързана с използване на лекарства за намаляване на либидото.

Уидодо предприе действия след изнасилването и убийството на 14-годишно момиче.

Миналата седмица лидерът на бандата, извършила престъплението, беше осъден на смърт.