Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев уволни правителството. Той се оплаква, че "положителните промени не са постигнати" в богатата на петрол държава, информира АФП.

"В много сфери на икономиката, въпреки приемането на много закони и решения на правителството, не са постигнати положителни промени", отбеляза държавният глава в съобщение.

Въпреки че някои министри ще бъдат назначени отново, решението бележи край на правителството на премиера Бакитжан Абдирули Сагинтаев, което пое властта през 2016 г.

55-годишният беше разглеждан от някои анализатори като част от преход към ново управление на страната. 78-годишният Назарбаев управлява държавата от близо три десетилетия.

Страната все още не може да се възстанови от срива на цените на петрола през 2014 г. и санкциите на Запада срещу ключовия партньор Русия.

Растежът на БВП предимно е заради суровините. Но правителството и Националната банка не успяха да създадат реални стимули и инструменти за висококачествен растеж на икономиката, подчертава Назарбаев.

Той критикува правителството, че не е успяло да реализира правителствени програми за вдигане на жизнения стандарт.

Реалните доходи на населението не са се увеличили. Делът на разходите за храна от семейния бюджет расте, предупреди президентът.