Ливанският президент Мишел Аун призова за прокламиране на светска държава, съобщиха местните медии, цитирани от "Спутник".

"Призовавам за провъзгласяването на Ливан за светска държава", каза Аун по време на телевизионно обръщение, за да отбележи предстоящата 100-годишнина на ливанската държава, в което той призна необходимостта да се промени системата.

Президентът добави, че Ливан се разглежда като няколко отделни републики вместо една обединена държава поради разделението на властта между различни религиозни общности.

При сегашната политическа и религиозна постановка президентът на страната трябва да бъде маронитски християнин, министър-председателят трябва да е мюсюлман-сунити, а председателят на парламента трябва да бъде мюсюлманин-шиит. Тези условия са посочени в споразумение, известно като Национален пакт между различните политически и религиозни лидери на Ливан.

ЮНЕСКО търси милиони за възстановяването на Ливан

ЮНЕСКО търси милиони за възстановяването на Ливан

Най-малко 8 000 сгради в Бейрут са били засегнати от взривовете

Президентското изявление идва, след като властите на Ливан подадоха оставка на фона на протести, породени от лошо управление и гняв на обществото заради експлозията в пристанището на Бейрут.

Повече от половината от населението на Ливан има опасност да се сблъска с хранителна криза след експлозията в пристанището в Бейрут, която влоши множеството беди на страната. Това обяви агенция на ООН.

Ливан изпадна в икономически колапс още преди катаклизмичния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август, при който загинаха 190 души и бяха ранени хиляди, като обширни части от столицата бяха унищожени.