Мексиканският президент Андрес Обрадор в сряда омаловажи значението на носенето на маски за лице по време на пандемията, като оспори изказване на министъра на финансите, предаде АП.

Обрадор никога е виждан публично да носи маска, докато не отлетя за Вашингтон по-рано този месец, за да се срещне с президента Доналд Тръмп.

"Ако една маска беше възможност за реактивиране на икономиката, бих я сложил незабавно", каза Лопес Обрадор в сряда. "Но не е така. Следвам препоръките на лекарите, на учените. "

Световната здравна организация препоръчва носенето на маски наред с други мерки за забавяне на разпространението на Covid-19. На 66 години Лопес Обрадор също така попада в рискова група от хора, които трябва да носят маски.

Ограничения за туристите в Мексико заради пандемията

Ограничения за туристите в Мексико заради пандемията

Въпреки ударите върху икономиката

Мексико продължи да отчита висок брой нови случаи - 619 от общо 362 274 за страната досега.

Министерството на здравеопазването отчете и още 790 смъртни случая, с което общият брой досега в пандемията е 41 190, четвъртият най-висок общ брой зад Обединеното кралство с 45 586.

Във вторник министърът на финансите Артуро Ерера заяви във виртуална среща с национален бизнес съвет, че страните, които са въвели предпазни мерки при активирането на икономиките си, са били по-успешни от другите, които откриха нови огнища и трябваше да се затворят отново.

Самият той беше по-рано заразен с Covid-19 и се възстанови.

В сряда Министерството на здравеопазването съобщи, че Covid-19 вече се е превърнал във водеща причина за смърт сред бременни жени и родилки в Мексико и тези.