Президентът на Полша Анджей Дуда е с положителен тест за коронавирус, съобщава "Ройтерс".

По информация на прессекретаря на полското президентство Блажей Спихалски държавният глава се чувства добре.

"Вчера президентът беше тестван за наличие на коронавирус. Резултатът се оказа положителен. Президентът е добре. Ние сме в постоянен контакт със съответните медицински служби", написа той в Туитър.

Коронавирус: Полша обяви "червена зона" в цялата страна

Коронавирус: Полша обяви "червена зона" в цялата страна

Полша отчете рекордните 13 632 случая

Последната визита на Дуда извън страната беше посещението му в Украйна от 11 до 13 октомври. Преди седмица премиерът на Полша Матеуш Моравецки даде отрицателен тест за коронавирус, но след като бе поставен под карантина заради контакт със заразен. Към момента обаче под карантина се намира външният министър Рау.

В петък в Полша бяха установени рекорден брой случаи на новозаразени с коронавирус - 13 632 случая за денонощие след значителен ръст в последните десетина дни. В сила от вчера са и нови мерки за ограничаване на разпространението, след като цялата страна мина в червената зона: за две седмици всички заведения са затворени, като те могат да предлагат храна само с поръчки и за вкъщи. Забранени са събиранията на повече от 5 души, с изключение на живеещи в едно домакинство. Деца и подрастващи не могат излизат навън, ако не са придружени от възрастен от 8 до 16 часа, а училищата преминаха на дистанционно обучение. Преди това властите задължиха поляците да носят маски на обществени места, а премиерът посъветва да се работи дистанционно, където е възможно и възрастните хора да не излизат.

Полша отваря болница на националния стадион във Варшава

Полша отваря болница на националния стадион във Варшава

Централноевропейската страна регистрира рекордно увеличение на заразените