Полша планира да отвори временно болница на националния стадион във Варшава на фона на увеличаващите се случаи на коронавирус и претоварването на здравната система, обяви правителството, цитирано от "Ройтерс".

Централноевропейската страна регистрира рекордно увеличение на заразените и починалите през последните седмици, като лекарите предупреждават за недостиг на персонал, болнични легла и консумативи.

В събота премиерът нареди да се подготви първата полева болница, която ще бъде на националния стадион, обяви Михал Дворчик, началник на кабинета на премиера. Дворчик, отговорен за проекта, съобщи новината пред радио Zet.

Болницата ще е в конферентните зали на стадиона и в нея ще има 500 легла за пациенти с коронавирус, но с вариант за още 1000 легла. Първите легла ще са достъпни от тази седмица.

Дворчик каза, че други региони също работят върху отварянето на полеви болници.

Той увери, че правителството не планира да затваря гробищата и да пречи на хората да пътуват в страната около 1 ноември, когато е денят на Вси светии.

Миналата седмица правителството призова гражданите да си останат по домовете и нареди фитнесите и басейните да затворят, ресторантите да ограничат часовете, а учебните заведения да преминат към дистанционна форма на управление.

Властите обявиха, че се опитват да предотвратят пълна блокада, но експерти смятат, че това може би е неизбежно, ако ситуацията стане критична.