Президентът на САЩ Доналд Тръмп лично диктувал подвеждащо съобщение, в което синът му Доналд Тръмп-младши заявява, че е провел среща с руски адвокат по време на предизборната кампания през 2016 г. и че на нея е обсъждана темата за осиновяването на деца.

Това пише американският вестник "Вашингтон поуст", цитиран от АФП.

По-рано излезе информация, че по време на срещата през юни 2016 г. Тръмп-младши, зетят на президента Джаред Къшнър и бившият шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт са се срещали с руски адвокат, който е заявил, че има инкриминираща информация за Хилари Клинтън.

Имейлът на Тръмп-младши, в който кани Къшнър и Манафорт на срещата, е озаглавен "Русия - Клинтън - лично или конфиденциално".

В първоначалния си коментар за срещата Тръмп-младши заяви, че групата "предимно е обсъждала програма за осиновяване на руски деца" и настоява, че не е обсъждан въпрос, свързан с кампанията.

Американското издание отбелязва, че президентът е диктувал на сина си какво да каже, докато са пътували към Вашингтон от срещата на Г-20 в Германия.

Впоследствие синът на американския лидер разтърси Вашингтон с публикуването на имейли, в които подробно разкрива за срещата с руския адвокат.

Веднага след това Тръмп яростно защити решението му.

Позовавайки се на източници, запознати с дискусиите, "Вашингтон поуст" допълва, че юридическият екип на президента е планирал да представи срещата като нагласена от демократите, за да вкарат Тръмп-младши и самия Тръмп в капан.

Срещата с адвокат Наталия Веселницкая вкара Тръмп-младши в центъра на разрастващия се скандал около това дали екипът на Тръмп си е сътрудничел с Москва преди изборите.

Американският вестник пише още, че съветници са обезпокоени от пряката намеса на президента в отговора на сина му, тъй като може да се възприеме като подкопаване на разследването на руската сага.

"Това беше...ненужно", каза президентски съветник пред изданието.

"Сега някой може да каже, че той е човекът, който се опитва да подвежда. Някой може да си помисли, че президентът казва, че не иска да разкриваш цялата истина", добави представителят.