Президентът на Словакия даде мандат на премиера Роберт Фицо, чиято партия спечели изборите през уикенда, но загуби парламентарното си мнозинство да се опита да формира коалиционно правителство, съобщава „Франс прес”.

След първия тур разговори реших да поверя на председателя на партия Посока — социална демокрация, спечелила най-много гласове на изборите, формирането на правителство и коалиция с мнозинство, която ще подкрепи правителство, обяви президентът Андрей Киска.

Управляващите в Словакия печелят  вота, но губят мнозинството

Управляващите в Словакия печелят вота, но губят мнозинството

Социалдемократите на Фицо имат 27%...

Резултатите от изборите в неделя показват, че Социалдемократическата партия на Фицо Смер (Посока) печели само 49 от общо 150 мандата при необходими 83 за комфортно мнозинство.

Либералната Свобода и солидарност е втора с 21 места, следвана от консервативната Коалиция OLANO-NOVA с 19 места. Изненадващо две крайнодесни националистически групи спечелиха места, поставяйки под заплаха сформирането на стабилно и трайно бъдещо правителство.

След изнесените резултати от изборите Фицо заяви, че е започнал разговори с други основни партии за формиране на коалиция. Но от Свобода и солидарност обявиха, че ще отхвърлят всякакъв съюз с Фицо.