Президентът на Южна Корея призова за създаване на пътни и железопътни връзки между страната му и КНДР до края на годината, пише "Гардиън".

Мун Дже-ин предложи създаване на "Железопътна общност в Североизточна Азия" между двете Кореи, САЩ и четири държави, които той не спомена в реч по повод 73 г. от края на японското колониално управление на Корейския полуостров. По-късно от прессекретариата на президента уточниха, че останалите държави ще са Китай, Русия, Япония и Монголия.

Срещата на върха Ким Чен-ун - Мун Дже-ин на 12 или 13 септември

Срещата на върха Ким Чен-ун - Мун Дже-ин на 12 или 13 септември

Това съобщи съветникът на президента на Южна Корея

Но предложението е изправено пред пречки като международните санкции, които наказват КНДР заради ядрената програма.

Мун посочи първите дни на Европейския съюз като модел, където търговският и политически блок започна като общност за търговия на стомана и въглища. Той смята, че разширените контакти и потенциалното икономическо сътрудничество могат да се превърнат в движеща сила за ядрено разоръжаване.

"Въпреки че политическото обединение е далеко оттук, установяването на мир между Юга и Севера и свободно пътуване, и формирането на съвместна икономическа общност е истинското ни освобождение", каза Мун Дже-ин.

"Тази общност ще доведе до енергиен блок и икономически блок в Североизточна Азия чрез разширяване на икономическата зона на континента и това ще се превърне в основа за съвместно съществуване и просперитет на Североизточна Азия. И това ще бележи началото на многостранна система за сигурност в Североизточна Азия", обяви южнокорейският президент в обръщението си по случай празника.

Но той предупреди, че икономическото сътрудничеството не може да бъде напълно осъществено, докато КНДР притежава ядрени оръжия.

Мун се очаква да посети Пхенян през септември за третата среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен-ун.