УрнаПоради ниската избирателна активност нов президент на Сърбия не беше избран на проведения вчера балотаж, на който гласоподавателите можеха да дадат своя вот за една от двете кандидатури - на държавния глава Воислав Кощуница и югославския вицепремиер Миролюб Лабус. Във втория кръг гласуваха едва 45.9 на сто от избирателите и изборите бяха обявени за невалидни.

На базата на публикуваните данни, кандидатът на Демократическата партия на Сърбия, Воислов Кощуница е получил 66.4 на сто, а за Миролюб Лабус са гласували 31.3 на сто от избирателите.

Сегашният президент Воислав Кощуница, който спечели по-голямата част от гласовете във втория кърг на президентските избори, обвини за провала на балотажа своя политически опонент – сръбския премиер Зоран Джинджич. Правителството не е обновило избирателните списъци и така десетки хиляди гласоподаветели не са могли да упражнят правото си на вот, заяви Кощуница.

Днес до 18.00 часа българско време Републиканската избирателна комисия ще обяви окончателните резултати от вота, а до края на годината трябва да бъдат насрочени нови президентски избори.