Лидерите на най-развитите икономически страни се обединиха в борбата с климатичните промени и заявиха, че ще подкрепят преговорите относно глобалното затопляне, инициирани от ООН.

Така приключи срещата на върха на страните от Г-8, които обещаха да осигурят повече помощи за Африка и остро осъдиха президентските избори в Зимбабве.

16 страни, подпомогнати от САЩ, и ЕС си поставиха максимално дългосрочни цели за намаляване на парниковите газове и борба с глобалното затопляне, съобщи АП.

До съгласие се стигна в края на тридневната среща на високо равнище, на която доминираща тема бяха притесненията около климатичните промени.

Държавите от Г-8 - САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Русия вчера приветстваха целта до 2050 г. да намалят наполовина вредните емисии като част от по-голямото споразумение, което ще се изпълни до края на следващата година с посредничеството на ООН.

През последните дни в преговорите на високо равнище се включиха и лидерите на още 8 икономически силни страни.

Други централни теми по време на разговорите в Япония бяха рекордните цени на петрола, помощите за Африка и кризата с високите цени на хранителните стоки.