По-голям контрол върху миграцията е по-важно за британците, отколкото да получат достъп до свободна търговия в рамките на ЕС по време на преговорите за "Брекзит".

Това показва социологическо проучване на ORB, цитирано от Ройтерс.

Великобритания обяви, че ще започне официални преговори с ЕС за излизане от съюза в края на март. Очаква се процесът да продължи около 2 години.

Сондажът разкрива, че 46 на сто от британците смятат, че е по-важно да бъде наложен по-голям контрол над имиграцията, а не достъп до свободна търговия, докато 39% не са съгласни.

Проучване от ноември 2016 година разкриваше, че 43 на сто не са съгласни и за тях приоритет е достъпът до свободна търговия, докато 41 на сто бяха съгласни да се ограничи имиграцията като приоритет.

"Това проучване ясно показва, че ако страната трябва да избира, тя би предпочела по-голям контрол над границите, отколкото достъп до свободна търговия", отбелязват от ORB International.

Проучването също показва, че 62 на сто от респондентите не одобряват начина, по който правителството се занимава с преговорите за "Брекзит". Почти няма промяна в сравнение с изследването през ноември.

В проучването, проведено между 6 и 8 януари, са участвали 2 075 души.