Австрия планира да използва председателството си на ЕС през втората половина на тази година, за да измести фокуса на съюза от разселването на бежанци към предотвратяване на бъдещи имигрантски вълни.

Това съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

Курц управлява коалиция с антиимигрантската Австрийска партия на свободата, което прави Австрия единствената западноевропейска държава с правителство, в което участва крайнодясна партия.

Австрия ще поеме ротационното председателство на ЕС за 6 месеца през юли от България.

"Целта ни е много ясна - в Европа не трябва само да има спор за разпределението (на бежанци), но също промяна на фокуса към подсигуряване на външните граници", каза Курц на пресконференция, разкривайки приоритетите на Австрия по време на председателството.

Според него няма смисъл от спорове за настоящата система на квотите за бежанци, защото източноевропейските държави отказват да ги изпълнят. Той подкрепя система, при която спасените в Средиземно море мигранти трябва да бъдат връщани в Африка.

"Само защитата на границите няма да разреши въпроса за миграцията, но важен въпрос е какво се случва с хората след спасяването им - ще бъдат докарани в Централна Европа или ще бъдат върнати в държави или родните страни, или други безопасни региони, където могат да бъдат приети", попита австрийският канцлер.

Запитан каква е позицията на Виена по казуса, той отговори, че разширяване на мандата на Фронтекс е една от опциите, но има и други, но ще зависи от преговорите с лидерите на срещата на върха за миграцията и сигурността на 20 септември.

По думите му други приоритети на Австрия са: конкурентоспособността и присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС.

Той изрази надежда, че ЕС ще принуди интернет компаниите да плащат по-високи данъци.