Военният министър на САЩ Джеймс Матис заяви, че американската армия ще остане в Сирия, докато ситуацията не бъде разрешена с процеса от Женева под егидата на ООН, информират руски медии.

Матис подчерта, че присъствието на САЩ в Сирия е одобрено от ООН, докато Вашингтон се бори срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Вие знаете, че ООН обяви, че ние можем да преследваме ДАЕШ, отговори Матис пред журналисти, след като бе запитан за правните основания на САЩ да изпратят военнослужещи в Сирия.

Шефът на Пентагона поясни, че Вашингтон е в Сирия, за да се справи с джихадистите. В същото време той подчерта важността на мирния процес от Женева с посредничеството на ООН, допълвайки, че разгромът на терористите "не означава просто така да си отидем и да допуснем появата на ДАЕШ 2".

Военното присъствие на САЩ в Сирия многократно е критикувано от Дамаск, който подчерта, че всяка военна операция на друга държава в арабската страна трябва да се осъществява с одобрението на правителството или ще се разглежда като инвазия. Русия започна операция срещу ДАЕШ в Сирия след одобрението на Дамаск.

Матис каза още, цитиран от Ройтерс, че американските военни ще продължат борбата срещу ДАЕШ в Сирия, "докато искат да се бият".