Признаци за съживяване на икономиката на Китай в началото на 2019 г.

Втората най-голяма икономика в света се е представила малко по-добре от очакваното през първото тримесечие на тази година, показват данни на китайското правителство, цитирани от Си Ен Ен. Тя се е разширила с 6,4% в сравнение с преди година. Икономистите прогнозираха 6,3 на сто икономически растеж.

Опасенията от по-голямо забавяне на икономиката на Китай е едно от най-големите притеснения за глобалната икономика през тази година. Китайският растеж е засегнат от търговската война със САЩ и правителството на азиатската страна се опитва да се справи с огромния дълг във финансовата система на Китай.

Статистиката разкрива, че растежът през първите три месеца на годината е подкрепен от силно производство и по-големите харчове на китайските потребители.

Анализатори коментират, че инвеститорите сега ще се съсредоточат върху вероятността от сключване на търговско споразумение между САЩ и Китай през следващите седмици.

През миналия месец правителството на Китай прогнозираше икономически растеж между 6% и 6,5 на сто през 2019 г. Това означава по-слаб растеж от 6,6% през миналата година. Китай вече регистрира най-бавния ръст на годишна база от близо три десетилетия.

Пекин отговори с мерки за стимулиране на икономиката за милиарди долари, включително данъчни отстъпки за бизнеса, отделяне на средства за инфраструктура и отпускане на валутната политика.