Учени в Япония обявиха, че са останали "изумени", когато са видели колко прах от астероид има в капсула, доставен от космическия апарат "Хаябуса-2" в безпрецедентна мисия, съобщава "Франс прес".

Японският космически апарат събра повърхностния прах и девствения материал миналата година от астероида Рюгу, на около 300 млн. километра, по време на две авантюристични фази от 6-годишната си мисия.

Този месец апаратът хвърли капсула, съдържаща пробите, която създаде огнена топка при навлизането си в земната атмосфера и кацна в австралийската пустиня, преди да бъде транспортирана до Япония.

Капсулата с проби от астероида Рюгу се приземи в Австралия

Капсулата с проби от астероида Рюгу се приземи в Австралия

Успех за японската сонда "Хаябуса 2"

Днес учени от японската космическа агенция JAXA са развили винтовете на вътрешния контейнер на капсулата, след като вече откриха малко количество астероиден прах във външната обвивка.

"Когато всъщност го отворихме, останах изумен. Той беше повече, отколкото очаквахме и имаше толкова много, че бях наистина впечатлен", изтъкна ученият от JAXA Хиротака Савада.

"Това не бяха фини частици като прах, а имаше много проби с размери няколко милиметра", уточни той.

Учените се надяват материалът да хвърли светлина върху формирането на Вселената и може би ще даде сведения за това как е започнал животът на Земята.

Учените все още не са разкрили дали материалът вътре е равен или може би дори повече от 0,1 грама, който те казаха, че са се надявали да открият.

Японска сонда кацна за втори път на астероида Рюгу

Японска сонда кацна за втори път на астероида Рюгу

"Бихме могли спокойно да кажем, че край кратера има крайно атрактивни материали"

Сеихиро Уатанабе, учен по проекта "Хаябуса" и професор в университета в Нагоя, заяви, че въпреки това е развълнуван.

"Има много (проби) и изглежда, че те съдържат много органична материя", каза той, като допълни: "Така че се надявам да можем да разберем много неща за това как са се развили органичните вещества в родителското тяло на Рюгу."

Половината от пробите на "Хаябуса-2" ще бъдат споделени между JAXA, американската космическа агенция НАСА и други международни организации.

Останалите ще бъдат запазени за бъдещо проучване, след като се постига напредък в аналитичните технологии.

Но работата за сондата, която сега ще започне разширена мисия, насочена към два нови астероида, не е приключила.