Заподозреният в терористични дейности, убийства и опит за убийство, норвежецът Филип Манхаус, който откри огън на 10 август в джамия край Осло, "призна фактически обстоятелства" по време на полицейски разпит. Това съобщи в петък телевизионният канал NRK.

В началото 21-годишният задържан отказа да говори с полицията, но сега се е съгласил на разпит. "Останах с впечатлението, че той напълно доброволно е решил да направи това. Той иска да даде обяснение и чувства, че сега е готов за това", обясни адвокатът му Уни Фрис.

Атентаторът от Осло в ареста за 30 дни

Атентаторът от Осло в ареста за 30 дни

В продължение на две седмици той ще бъде в пълна изолация

Според съдебно разпореждане стрелецът е арестуван за месец, но той не призна вината си и поиска освобождаване. Според норвежките медии, потвърдени от полицията, около два часа преди нападението срещу джамията от името на Manshouse, в социалните мрежи е публикувана публикация, в която авторът говори одобрително за терористичното нападение в джамиите в Нова Зеландия Крайстчърч през март тази година, когато бяха убити 50 души.

Заподозреният за стрелбата в джамия край Осло отхвърля обвиненията

Заподозреният за стрелбата в джамия край Осло отхвърля обвиненията

Обмисля се дали да му бъде повдигнато и обвинение за тероризъм

Освен това, според полицията, обвиняемият открито изрази своята ангажираност в социалните медии към радикални идеи и съчувствие към терориста Андерс Брейвик, както и към стрелеца, убил 22 души в Тексас на 3 август и Видкун Кислинг, ръководител на колаброционисткото правителство на Норвегия по време на окупацията от нацистка Германия.