Ако Русия продължи упорито да отказва независимост на Косово, Европейският съюз ще поеме решението по този въпрос с подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Това е заявил говорителят на Върховния представител на ЕС по въпросите за външната политика Хавиер Солана Кристина Галяк.

В публикувано интервю в тиражния вестник в Сърбия „Вечерни новости", цитирано от РИА Новости, Кристина Галяк пояснява, че в политиката по решаване на проблема със статута на Косово, Европа се ръководи от принципна позиция.

На първо място е желанието за стабилност и развитие на Българския регион, после следва поддръжката на Съвета за сигурност, а след това и стремежът на Европа да съхрани добрите си отношения както с Русия, така и с САЩ.

По повод на позицията на Брюксел, касаеща даването на още един шанс и нов срок за преговори, Кристина Галяк посочва, че никой не може да бъде заложник на чужда политика и оставен нерешен, проблемът за Косово ще бъде опасност за стабилността на целия регион.

Русия защитава своята позиция, но проблемът Косово - това е проблем на цяла Европа, която показа на Русия, че е заинтересована този въпрос да се реши и го счита като свой проблем. ЕС инвестира много в Косово, а също и в целия Балкански регион, който желае европейски, а не руски перспективи", казва Кристина Галяк.

Бъдещето на Балканите зависи от Европа, а не от Русия, затова и ЕС ще внесе решение, ако е необходимо. Но само при съгласие на Съвета за сигурност", добавя говорителят.

На въпрос дали ЕС ще продължи да търси компромис с Русия, Галяк отговаря, че ЕС е търпелив и в продължение на няколко месеца работи съвместно с Русия за търсене на решение, но всичко това е до време и в един момент и ако решение не може да бъде намерено, Европа в края на краищата ще бъде принудена сама да развърже този възел.