AstraZeneca и Оксфордският университет в сряда признаха производствена грешка, която поражда въпроси относно предварителните резултати от тяхната експериментална ваксина COVID-19.

Изненадващо, групата доброволци, които получиха по-ниска доза, изглежда много по-добре защитена от доброволците, които получиха две пълни дози.

В групата с ниски дози, каза AstraZeneca, ваксината изглежда е 90% ефективна. В групата, която е получила две пълни дози, ваксината изглежда е 62% ефективна. Комбинирани, производителите на лекарства заявиха, че ваксината изглежда е 70% ефективна.

Но начинът, по който се стига до резултатите и се отчитат от компаниите, води до въпроси от експерти.

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показала 70% ефективност

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показала 70% ефективност

Доста по-ниска ефективност в сравнение с ваксините на Moderna и Pfizer

В изявление от сряда Оксфордският университет заяви, че някои от флаконите, използвани в проучването, нямат правилната концентрация на ваксина, така че някои доброволци са получили половин доза.

Университетът заяви, че е обсъдил проблема с регулаторите и се е съгласил да завърши процеса в късен етап с две групи. Проблемът с производството е коригиран, според изявлението.

Експертите казват, че относително малкият брой хора в групата с ниски дози затруднява да се разбере дали ефективността, наблюдавана в групата, е реална.

Около 2740 души са получили половин доза от ваксината, последвана от пълна доза, каза AstraZeneca. Общо 8 895 души са получили две пълни дози.

Никой от хората в групата с ниски дози не е бил на възраст над 55 години.

По-младите хора са склонни да развиват по-силен имунен отговор от по-възрастните хора, така че може да се окаже, че младостта на участниците в групата с ниски дози е причината тя да изглежда по-ефективна, а не размерът на дозата.

Друг момент на объркване идва от решението да се обединят резултатите от две групи участници, които са получили различни нива на дозиране, за да достигнат средно 70% ефективност.

Оксфордските изследователи казват, че не са сигурни и работят, за да разкрият причината.

Спряха изпитанията на ваксината срещу  COVID-19 на AstraZeneca

Спряха изпитанията на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca

Заради съмнения за страничен ефект…

Подробности за резултатите от изпитването ще бъдат публикувани в медицински списания и предоставени на британските регулатори, за да могат те да решат дали да разрешат разпространението на ваксината. Тези доклади ще включват подробна разбивка, която включва демографска и друга информация за това, кой се е разболял във всяка група и ще даде по-пълна представа за ефективността на ваксината.