Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова турските граждани да продават доларите си и да купуват злато и турски лири, съобщава ДПА.

Призивът на Ердоган е във връзка с продължаващия спад на местната валута спрямо долара и еврото.

Лирата се обезцени, достигайки до нови рекордно ниски нива, след като турският лидер коментира валутата. Едно евро сега струва 3,75 лири, а един долар се разменя за 3,52 лири.

Валутата на Турция - една от най-засегнатите сред развиващите се страни, беше ударена от страхове, свързани с президентските избори в САЩ, решението тази седмица на ОПЕК да намали производството на петрол и икономическото представяне на страната. Също като фактори за обезценяването на турската валута се посочват боевете с кюрдите и конфликтът в Сирия.

"Тези, които имат валута под възглавницата, трябва да отидат и да обърнат парите си в злато. Те трябва да отидат и да обърнат парите си в лири", заяви Ердоган на събитие в Анкара в опит да засили валутата.

"Казах, че няма друг избор освен намаляване на основните лихви", добави той, повтаряйки една от мантрите си, че Централната банка трябва да намали разходите по заемите.

Обаче опасенията около спада на валутата накараха банката миналият месец да увеличи лихвите за първи път за последните три месеца. В продължение на няколко месеца банката намаляваше основните лихви заради правителствен натиск.