Кое е общото между ръководителя на престижна английски банка в Испания, високопоставен кадър на един от най-големите хеджфондове в света и един от 20 най-добри испански хирурзи? Фамилното име, Сакскобургготски и буквата К, инициалът на техните малки имена. Княз Константин, Княз Кирил и Княз Кубрат, три от петте деца на Цар Симеон II и Царица Маргарита, от доста време насам доказват, че що се отнася до тях, титлата не изключва понятия като упорита работа и професионален успех. Вървят ръка за ръка. Преди злополуката отнела живота му,  първородният син в семейството, Княз Кардам, също заемаше важен пост в „Телефоника” (най-голямата телекомуникационна компания в Испания). Калина, най-малката в семейството се е отдала на по-свободни занимания, пише в. „Ел Мундо”, цитиран от пресслужбата на Симеон Сакскобургготски.

На 30 април Барклайс Испания ще има нов шеф. Константин Сакскобургготски (48) ще поеме управлението на английската банка в нашата страна. Константин, „ истински инвестиционен банкер”, както ни увериха запознати, е започнал работа в банковата институция през 2010 години, прехвърляйки се от банка Ротшилд. В светската преса е по-известен с близките си отношения с Крал Фелипе (кръстник е на Инфанта София- втората дъщеря на краля) и заради брака си с Мария Гарсия де ла Расия, постоянно присъстваща в рейтинга на най-елегантните жени в Испания. Видинските князе са родители на  близнаци момче и момиче.

Финансист от Лондонското Сити

От позицията на новия си пост  Константин ще става все по-познат за розовата преса, терен, който перфектно контролира неговият брат Кирил (51). Князът на Преслав, е известен в светските хроники с брака и раздялата си преди години с Росарио Надал, и е един от влиятелните финансисти в лондонското сити. Той е  директор за Испания и Латинска Америка на инвестиционен фонд Ман Грууп, най-големият хедж фонд (по пазарни стойности) в света. Въпреки че е завършил физика в Принстън, вече от три десетилетия е във финансовия сектор. Много преди Лемън брадърс да се превърне в символ  на световната икономическа криза, младият Кирил, както и неговия брат Константин, са усвоявали  занаята като стажанти в офисите на компанията в Ню Йорк. Днес той си е изградил безупречна репутация и икономическата преса се допитва до него за анализ и мнение по финансови въпроси.

Хирургът

Третото К в този триумвират на успеха е може би най-малко познатото. Кубрат Сакскобургготски (50), Княз Панагюрски е днес един от 20-те най-добри хирурзи в Испания, въпреки че той бяга от популярността. Женен за Карла Ройо-Вилянова, той е  ръководител на Отделението по хирургия и колопроктология в болницата „Кирон Сан Камило” в Мадрид. Завършил е медицина и хирургия в Университета в Навара с отличие „магна кум лауде”.  В една от малкото интервюто, които Кубрат е давал, той разказва откъде идва страстта му към медицината, една сфера а приори не съвсем „царска”. „ В семейството ми няма доктори. Всички мои братя са икономисти, докато аз още от малък бях наясно с бъдещата си професия. Спомням си, че един от първите подаръци, които поискат като бях на 6 или 7 бе докторска чанта, която носех със себе си винаги, когато пътувахме, и с която много се гордеех.  Раните и кръвта привличаха вниманието ми….”

Възпитавани са били в  труд и упоритост още от малки. Както самите те са признавали в интервюта, баща им, Цар Симеон, винаги ги е учел да не бъдат „оперни принцове”. Наследявали са дрехите си от един на друг, спречквали са се за крокетите на вечерята и са били наказвани в училище като всеки друг ученик, нарушил дисциплината.  Винаги са се отнасяли много предпазливо към титлата Княз Български, и затова  години наред са използвали семейния псевдоним Рилски.  Фамилията Сакскобургготски също е била прекалено „издаваща”  потеклото им.  За тях титлата има чисто историческа стойност и по-скоро им е създавала затруднения вместо да ги е облагодетелствала.