Решението на премиера на Израел Бенямин Нетаняхи да сключи предизборно споразумение с партия на ултранационалистически екстремисти предизвика остра критика от влиятелна произраелска организация в САЩ, което се случва изключително рядко.

Американско-израелският комитет по обществени въпроси (AIPAC), който решително подкрепя израелския лидер по време на 13-годишното му управление, нарече партия "Мощен Израел" "расистка и заслужаваща порицание", пише "Гардиън".

Опозиционни лидери в Израел се обединиха срещу Нетаняху

Опозиционни лидери в Израел се обединиха срещу Нетаняху

Лидерът на "Устойчивост за Израел" Бени Ганц и председателят на "Йеш атид" Яир Лапид са постигнали споразумението след дълги преговори

Комитетът, който приема Нетаняху като звезда на конференциите си, се присъедини към еврейски и ционистки организации по света, които са шокирани от споразумението с крайнодясната партия.

През миналата седмица стана ясно, че управляващата партия "Ликуд" е сключила съюз с "Еврейски дом" и "Мощен Израел", за да има по-голям шанс за формиране на правителство на мнозинството след изборите на 9 април.

Според комитета крайнодясната партия не отразява основните ценности, на които е основана израелската държава. Допълва се, че израелската избирателна комисия ще реши дали партията може да участва на изборите.

Бивш представител на комитета отбеляза, че много рядко коментират вътрешната политика на Израел.