Прокуратурата в Каталуния нареди на полицията да изземе избирателните урни, предизборните лозунги и всички материали, които могат да бъдат използвани на забранения референдум за независимост, който регионалното правителство организира, съобщава АФП.

Започна референдумът за независимост на Каталуния

Започна референдумът за независимост на Каталуния

Живеещите в чужбина каталунци могат да гласуват по пощата

Вотът е насрочен за 1 октомври и сепаратистите в североизточния регион са решени да продължат с подготовката му, въпреки че Мадрид отказва и съдът не разрешава. В последните седмици борбата между Каталуния и централното правителство в Испания ескалира драматично.

Днес началниците на полицията, жандармерията и регионалните сили за сигурност бяха привикани от прокуратурата в Барселона.

На тях им е наредено да предприемат действия срещу местната власт, чиновниците и физически лица, за да предотвратят извършването на престъпления, се казва в съобщение на прокуратурата след срещата.

Каталуния подготвена, че Испания няма да признае референдума

Каталуния подготвена, че Испания няма да признае референдума

Допитването за независимост е насрочено за 1 октомври

Според испанското законодателство прокуратурата има правомощия да дава инструкции на полицията при разследването на престъпления, както и съдиите.

Полицейските служители директно ще приемат мерки, необходими за изземване на ресурсите, предназначени за подготовката или провеждането на незаконния референдум, допълват от прокуратурата.

Конкретно полицията е получила нареждане да конфискува неща като "избирателни урни, пликовете за бюлетините, инструкциите за членовете на избирателните секции, предизборни лозунги и пропаганда".

Каталуния иска да напусне Испания

Каталуния иска да напусне Испания

Местният парламент прие правилата за цивилизован развод

Прокуратурата обвини регионалния президент Карлес Пуигдемон и други местни представители в гражданско неподчинение, злоупотреба с власт и присвояване на обществени средства, което може да им донесе до 8 г. затвор.

Вчера започна гласуването на референдума за независимост по пощата.