Разработва ли Киев биологични оръжия в тайни лаборатории с подкрепата на САЩ или това твърдение е просто пореден претекст за руската война в Украйна? В края на април руският президент Владимир Путин посочи "мрежа от западни лаборатории за биологично оръжие" в Украйна като една от заплахите, пред които е изправена Москва и която иска пребори чрез нахлуване в страната, пише "Дойче Веле".

Междувременно руското министерство на отбраната твърди, че разполага с доказателства, че Киев разработва биологични оръжия "с прякото участие на Пентагона". Киев и Вашингтон отричат твърденията.

Конвенцията за биологичните оръжия, която влиза в сила през 1975 г., забранява разработването, производството, придобиването, трансфера, складирането и използването на биологични и токсични оръжия. Но има тънка граница между военни и граждански изследвания и разработки, които могат лесно да бъдат използвани за пропагандни цели, коментират експерти.

Руските обвинения се съсредоточават около патогени, които причиняват чума, антракс и дизентерия. Ричард Гътри, британски експерт по химическа и биологична война, смята, че подобни твърдения са често срещан елемент от съвременната пропаганда, тъй като слуховете за биологични оръжия имат мощен психологически ефект.

Основната цел на биологичните оръжия не е непременно да разболеят голям брой хора, а да разпространява страх - "така че хората да не искат да отидат до определен източник на храна или вода", например.

Редица германски експерти по биологични оръжия, които са анализирали руските твърдения в Института за изследване на мира и политиката на сигурност към Хамбургския университет, са съгласни, че подпалването на обществения страх е основната цел и допълват за руска дезинформация. "В Украйна има биолаборатории, които се подкрепят от САЩ и Германия, но изследванията, проведени там, не са тайни, а изключително прозрачни", казва Гунар Йеремиас, експерт по биологичен контрол на оръжията.

Умишлени лъжи

"Това са умишлени лъжи или изкривяване на факти", казва Джон Гилбърт, бивш американски инспектор по ядрени, биологични и химически оръжия, който е работил в бившите съветски републики, включително в Украйна, а сега работи за Центъра за контрол на въоръженията и Неразпространението във Вашингтон.

В началото на 90-те години на миналия век правителството на САЩ работи с биолаборатории в бившите съветски републики, като част от програмата за съвместно намаляване на заплахата на Нун-Лугар, предназначена за разглобяване на оръжия за масово унищожение и извеждане от експлоатация на запасите от ядрени, биологични и химически оръжия.

"САЩ финансираха редица проекти чрез тази програма, която се занимаваше с изследване на патогени като бактерии и вируси... за да се разбере какви са патогените и какъв е кръгът на разпространение", казва Гилбърт. "Русия е наясно с всичко това."

Тогава, както обяснява Ричард Гътри, Киев и Вашингтон подписаха договор през 2005 г., след като атаките с антракс в САЩ през 2001 г. и международната епидемия от ТОРС през 2003 г. възкресиха страховете от биологични оръжия. Вашингтон засили сътрудничеството с биолаборатории по света, които тогава бяха частично финансирани от Министерството на отбраната на САЩ.

Германско участие

Руските дипломати също обвиниха Германия, че провежда "военнобиологична програма" в Украйна. Това всъщност е немската програма за биосигурност, стартирана от Министерството на външните работи през 2013 г. Тя има за цел да реализира проекти за биологична безопасност и биосигурност предимно в страни от Африка, Централна Азия и Източна Европа, предназначени за "преодоляване на биологични заплахи, като умишлена злоупотреба с биологични патогени и токсини или огнища на високопатогенни заболявания и пандемии."

В рамките на програмата Институтът по микробиология на Бундесвера  си сътрудничи с Института по експериментална и клинична ветеринарна медицина в Харков от 2016 г., както е потвърдено от германското министерство на отбраната в отговор на запитване на DW. IMB е провел проучвания върху патогени на антракс, бруцелоза, лептоспироза и африкански свински грип - инфекциозни заболявания, които могат да засегнат хората.

Директорът на IMB Роман Вьолфел казва, че твърденията на руснаците, че Украйна разработва биологични оръжия, са "извадени от нищото". Вьолфел посещава лабораторията в Харков и се среща с колеги, чиято работа е фокусирана върху болестите на селскостопанските животни. Неговият институт, обяснява той, е активен там на ниво консултации и изследвания.

"Обучихме млади хора да използват приложни методи на молекулярна диагностика", казва Вьолфел. Изследователите на Бундесвера са участвали в граждански проект поради техния опит в обучение за бърза реакция при огнища на болести.

Нереалистични "етнически оръжия"

Друго обвинение, което Русия отправи към Украйна, е, че Киев помага на Вашингтон да разработи така наречените "етнически биологични оръжия". Това са хипотетични биологични оръжия, които могат да бъдат насочени към хора от конкретни етноси, като руснаците - твърдение, направено и от генерал Игор Кирилов, началник на руските сили за радиационна, химическа и биологична защита.

Експертите са единодушни, че такива оръжия не съществуват. "Идеята за разработване на биологично оръжие, което може да бъде насочено към една етническа група, а не към друга, е напълно нереалистична", казва Роман Вьолфел.

Британският експерт Ричард Гътри посочва, че подобни планове са предложени по време на ерата на апартейда в Южна Африка, но никога не са създадени. "Хората говорят за това от 70-те години на миналия век", казва той. "Но ние сме твърде далеч от това".

По примера на Грузия

Русия много ефективно инструментализира слуховете за лаборатории за биологично оръжие в Украйна като пропаганден трик, но докато Русия повдигна въпроса пред Съвета за сигурност на ООН, тя все още не е цитирала член 6 от Конвенцията за биологични оръжия, което позволява на държава да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН, ако подозира нарушение на договорни задължения от друга държава.

Неотдавна Русия отправи подобни обвинения към Грузия. Изследователският център на Лугар в Тифлис първоначално бе съфинансиран от правителството на САЩ. Русия твърди, че центърът е участвал в разработването на биологични оръжия за Съединените щати. През 2018 г. грузинското правителство покани международни експерти да посетят центъра, включително от Русия. Москва отхвърли поканата. След посещението си експертите потвърдиха, че работата в центъра е прозрачна и безопасна и се спазва правилата на BWC.

Експерти коментират, че Украйна може да опита подобен подход, като кани специалисти да инспектират техните лаборатории. Но за да се случи това, първо трябва да приключи водената от Русия война в Украйна.