Хиляди хора маршируваха в руския крайизточен град Хабаровск за четвърти пореден уикенд в знак на протест срещу това, че президентът Владимир Путин не се справя с местната политическа криза.

Жителите на Хабаровск, около 1100 км (610 км) и седем часови зони източно от Москва, са недоволни от задържането на 9 юли на Сергей Фургал, популярния управител на по-широкия регион, който беше арестуван по обвинения в убийство, които той отрича.

Неговото задържане, за което неговите привърженици казват, че е политически мотивирано, предизвика седмици улични протести, създавайки главоболие за Кремъл, който се опитва да се справи с рязкото намаляване на реалните доходи в резултат на избухването на коронавирус и да задържи икономическите вълнения.

Протестиращите скандираха "Свобода!". Един банер гласеше "Русия без Путин", докато протестиращите скандираха "Путин подаде оставка!" пред държавна сграда.

Градските власти изчислиха, че около 3500 души са участвали в похода. Някои местни медии поставят броя над 10 000, но казват, че тълпите са по-малки от предишните седмици.

"Правителството не мисли за нас като за хора", заявява една от протестиращите.

"Ние живеем на ръба на света. Това е най-богатата страна, но ние живеем в бедност и пенсионерите трябва да работим", подчертава още тя.

Продължителните демонстрации са необичайни за руските региони, тъй като липсата на отговор от властите да ги разрушат.