В Москва, до метростанцията "Марина роща" се състоя протест срещу мъченията, прилагани от служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ), предаде радио "Свободна Европа".

Около десет души носеха плакати с имената на члена Либертарианската партия Руслан Бадартдинов - приет в болница след разпит във ФСБ със сътресение на мозъка, докторанта от Московския университет Азат Мифтахов - арестуван по обвинение, че се е опитвал да направи взривно устройство, анархиста Светослав Речкалов. На плакатите се четяха и имената на Дмитрий Пчелинцев, Иля Капустин и Иля Шакурски, привлечени по делото срещу организацията "Сеть", която властите обявиха за терористична.

Всички те по различно време алармираха, че са били подлагани на мъчения от служителите на ФСБ, с цел да бъдат изтръгнати от тях признания.

Организатор на протеста е нерегистрираната Либертарианска партия.

ФСБ е приемник на съветския КГБ, придобил зловеща слава с мъченията срещу хора, неудобни на властта.

Руски съд цензурира „Новая газета“, има и първи глобен за обида към Путин

Руски съд цензурира „Новая газета“, има и първи глобен за обида към Путин

ФСБ съди вестника…

Припомняме ФСБ заведе дело срещу в. "Новая газета" заради публикации за мъчения над арестанти след взривовете в Магнитогорск. Мотивът за иска е увреждане на "деловата ѝ репутация". Съдът постанови материалите да бъдат свалени от сайта на вестника. Служителка на ФСБ заяви в съда, че медията "няма доказателства" и че информацията не е проверена "както трябва". Според нея, авторът на статиите не е трябвало да пише, че задържаният е измъчван от "сътрудници на ФСБ", без да посочи конкретното управление в Магнитогорск - по думите й, така той е накърнил репутацията на цялата ФСБ.