Съдът в Москва постанови, че в. "Новая газета" трябва да премахне две статии за мъчения над арестанти.
Московските магистрати удовлетвориха иск на Федералната служба за сигурност (приемник на КГБ), която претендира, че с публикациите е накърнена "деловата ѝ репутация", предаде радио "Свободна Европа".
Съдебното решение задължава изданието не само да премахне материалите, но и да публикува опровержение.

Представителка на ФСБ настояваше в съда, че вестникът не разполага с доказателства за прилагането на мъчения. Става дума за арестувани след взривовете в Магнитогорск. Според служителката, авторът на статиите не е проверил информацията си "както трябва" и не е трябвало да пише, че задържаният е измъчван от "сътрудници на ФСБ", без да посочи конкретното управление в Магнитогорск. Според нея така той е накърнил репутацията на цялата ФСБ.

От "Новая газета" смятат да обжалват съдебното решение. От редакцията посочват, че мъченията са тема, по която не била да се мълчи. Освен това авторът Иван Жилин не е давал оценки, а само е публикувал информация за 29-годишен мъж, който се е оплакал, че е измъчван в продължение на шест часа.

Междувременно беше съобщено, че е издадена и първата присъда срещу физическо лице по новия закон за обида към властта.

34-годишният безработен машинист Юрий Картижев е обвинен за "обида към човешкото достойнство" и изразяване на "неуважение" към "органи на държавната власт", след като е използвал в социалните мрежи нецензурна дума за президента на Русия Владимир Путин. Картижев е глобен със сумата от 30 хиляди рубли.

"Някои хора казват, че Путин е изправил Русия на крака", коментира той пред радио "Свободна Европа".
"Нищо не е изправил, ние просто имаме нефт и газ. И маймуна да сложите, ще се справи по-добре от Путин", допълва Картижев.

"Как да мълча? Ще продължа да говоря... Ако си мълчим, ще ни избият един по един", казва още безработният машинист.