Десетки хора се събраха на протест в Сараево заради високите нива на замърсяване на въздуха в босненската столица през последните седмици, информира АП.

Някои от участниците носиха маски по време на демонстрацията пред сградата на правителството.

Стотици на протест срещу смога в Белград

Стотици на протест срещу смога в Белград

Настояват за мерки от властите

Организаторите обявиха, че искат да насърчат хората да предприемат действия и да привлекат обществено внимание за разрешаване на дългогодишния проблем в града.

През последните седмици нивата на замърсяване на въздуха превишиха установените от ЕС безопасни норми с няколко пъти.

Миналата седмица местните власти въведоха извънредни мерки. Те призоваха жителите да не използват въглища и дърва за отопление, а също така забраниха и дизеловите коли.

Представители на правителството заявиха пред протестиращите, че ситуацията не може да се промени за няколко месеца, тъй като ще е необходимо повече време. Освен това гражданите трябва да вземат участие.

Гняв и спешни мерки в градове на Балканите, задушени от смог

Гняв и спешни мерки в градове на Балканите, задушени от смог

В босненската столица Сараево положението е най-тежко

Експерти коментират, че замърсяването на въздуха на Балканите е голямо заради централите на въглища, старите автомобили и други фактори. През последната седмица гъста мъгла засили проблема.

В доклад на ООН от миналата година се казва, че хората на Западните Балкани губят 1,3 г. от живота си заради замърсяването на въздуха.