В американския щат Калифорния се проведоха протести преди първата официална визита на президента на САЩ Доналд Тръмп, информира АФП.

Близо 200 души участваха в марш в центъра на Сан Диего - градът е на границата с Мексико, за да осъдят Тръмп и конкретно политиката му срещу легалната и нелегална имиграция.

Калифорния е най-многолюдният щат в САЩ и бастион на Демократическата партия.

Тръмп ще пристигне в Сан Диего в 11:30 часа местно време (19:30 часа по Гринуич), а след това ще посети Отай Меса, където ще види 8 модела за стената, която иска да издигне по границата с Мексико.

Ариел Норкрос, който протестира пред федералната сграда, носеше плакат "Никаква омраза в Златния щат".

Не го искам, неговата омразна риторика, омразна администрация, нито една от политиките му в моя щат, в моята държава, изтъкна Норкрос.

Той добави, че вече са изхарчени пари на вятъра за 8 модела, които нямат да свършат никаква работа.

След като разгледа прототипите за стената, Тръмп ще изнесе реч пред военна база в Мирамар, а после ще се насочи към Лос Анджелис, където ще присъства на донорска вечеря на републиканците.

Председателят на Сената в Калифорния Кевин ди Леон от демократите ще ръководи анти-Тръмп протест в Бевърли хилс, където ще се проведе вечерята. Най-голямата демонстрация ще е до църква в квартал на Сан Диего, от който се вижда границата с Мексико. Очаква се стотици хора да участват на протеста. Демонстрантите планират да издигнат голям надпис с призив към Тръмп да "гради мостове, а не стени".

Но в същото време ще бъде организирана и демонстрация в подкрепа на президента да изгради стена по границата.

Визитата на Тръмп е на фона на напрежението между Калифорния и федералното правителство, което съди щата за политиката си да не сътрудничи на имиграционните власти при задържането на нелегални имигранти.