Полицията в Беларус е упълномощена да използва смъртоносна сила, ако е необходимо срещу антиправителствени протестиращи, съобщава висш държавен служител, цитиран от БиБиСи.

Този ход е в отговор на все по-радикализираните, насилствени групи срещу Лукашенко, допълва той.

Отделно външните министри на ЕС заявиха, че са готови да наложат санкции срещу президента Александър Лукашенко. Беларуските власти са обвинени в жестокост и изтезания при потушаването на масовите улични протести.

Позовавайки се на протестите в неделя в столицата Минск, първият заместник-министър на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви, че те са "станали организирани и изключително радикални", като добави, че сега основно са съсредоточени в Минск и са по-малко разпространени.

"Протестиращите хвърляха камъни и бутилки, имат ножове, нощем те преминаха към изграждането на барикади и горящи гуми. Това няма нищо общо с граждански протести. Сблъскваме се не само с агресия, но и с групи от бойци, радикали, анархисти и футболни хулигани", каза той във видео изявление.

"От името на вътрешното министерство казвам, че няма да напускаме улиците и ще гарантираме закона в страната. Служителите на реда и вътрешните войски ще използват специално оборудване и смъртоносни оръжия, ако е необходимо."

Срещата на външните министри на Европейския съюз в Люксембург реши, че е готова да разшири санкциите и срещу Лукашенко. "Това е отговор на променящата се ситуация в Беларус," каза пред журналисти ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Не е имало никакъв сигнал от властите в Беларус да участват в какъвто и да е разговор."

Външните министри на ЕС решиха - санкции за Лукашенко
Обновена

Външните министри на ЕС решиха - санкции за Лукашенко

ЕС изисква от Минск да спре полицейското противопоставяне на протестите