Външните министри на ЕС се споразумяха за обща позиция на ЕС относно налагането на санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, коментира европейски дипломатически източник пред ТАСС.

Това решение е предизвикано от встъпването в длъжност на белоруския лидер.

"Външните министри постигнаха съгласие по обща позиция относно включването на [президента] Александър Лукашенко в санкционния списък за Беларус, като се вземе предвид встъпването му в длъжност след изборите, които не бяха свободни и честни", допълва източникът.

Официалното одобрение на допълненията към черния списък и влизането им в сила ще се случи по-късно, посочи друг източник. "Министрите се съгласиха да продължат да работят по включването на нови лица, участващи в черния списък, включително Лукашенко", коментира европейският дипломат.

Той отбелязва, че тази позиция ще бъде обявена на срещата на върха на ЕС на 15-16 октомври. След това Министерството на външните работи ще подготви нова версия на черния списък, който ще влезе в сила след официалното му одобрение от Съвета на ЕС и публикуване в Официален вестник на ЕС.

Практиката показва, че пълното изпълнение на цялата тази процедура може да отнеме от седмица до няколко месеца. Преди заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри редица страни от общността предложиха въздържане от целенасочени санкции срещу Лукашенко, за да запазят възможността за диалог с Минск.

"Съветът на ЕС обявява готовността си да въведе нови ограничителни мерки срещу институции и високопоставени служители, включително Александър Лукашенко, ако ситуацията в Беларус не се подобри", пише в официален документ на съвета.

В декларацията се подчертава, че ЕС изисква от Минск да спре полицейското противопоставяне на протестите, да освободи всички задържани и да започне диалог с ръководството на протестното движение.

"ЕС ще намали двустранното сътрудничество с белоруските власти на централно ниво, ще увеличи подкрепата за белоруския народ и гражданското общество, като съответно преориентира финансовата помощ. В този контекст ЕС незабавно ще отдели допълнителни ресурси за жертвите на полицейско насилие, организации на гражданското общество и независими медии".

Маас приканва ЕС да не се бави и да наложи санкции на Лукашенко

Маас приканва ЕС да не се бави и да наложи санкции на Лукашенко

"Режимът продължава да упражнява насилие"