Огромни антиправителствени демонстрации в Далечния изток на Русия заради ареста на губернатора на Хабаровск Сергей Фургал, който тази седмица беше заменен от назначение на Кремъл, информира АФП.

Жителите на Хабаровск до границата с Китай масово протестират по улиците на града от задържането на Фургал по-рано този месец. Той е прехвърлен в Москва и ще остане в ареста до началото на септември. Губернаторът е обвинен в убийства на бизнесмени преди 15 г.

Кремъл се опитва да успокои протестите след задържането на губернатора Сергей Фургал

Кремъл се опитва да успокои протестите след задържането на губернатора Сергей Фургал

Сергей Фургал беше задържан миналата седмица

Демонстрациите са едни от най-големите антиправителствени протести в Русия от години. Кремъл тази седмица алармира, че опозиционни активисти извън региона са свързани с протестите.

Репортер на АФП съобщава, че десетки хиляди жители участват в протестите в Хабаровск. Те развяват флага на региона, носят плакати и скандират срещу Путин. Шофьори на автомобили натискат клаксоните в подкрепа на демонстрантите.

Участници в демонстрацията пред сградата на регионалната администрация на площад "Ленин" скандират "Свобода" и "Оставка на Путин".

Полицията позволи на демонстрантите да организират протестите, въпреки че има забрана за публични събирания заради коронавирус.

Данните за броя на участниците варират. Представители на местната власт казват, че са участвали 6000 души, докато в профили на опозицията в социални мрежи се съобщава за около 90 000 протестиращи.

Властите обявиха, че най-малко 10 000 души са взели участие на предишни демонстрации на 11 и 18 юли, макар че според опозицията са участвали между 35 000 и 50 000 души.

Журналисти информират, че демонстрацията тази събота е най-голямата от началото на протестите този месец.

В понеделник Владимир Путин официално уволни 50-годишния Фургал и назначи депутат от същата Либерално-демократическата партия. Михаил Дегтярев временно поема поста. 39-годишният няма опит и не е свързан с региона.