Представител на Кремъл се опита да деескалира политическа криза, докато протестите срещу арестуването на популярен губернатор в Източна Русия продължават четвърти ден, информира АФП.

През уикенда десетки хиляди излязоха по улиците на Хабаровск, на около 6100 километра източно от Москва, за да протестират срещу задържането на регионалния губернатор Сергей Фургал за убийство.

Фургал беше задържан миналата седмица. Той е прехвърлен в Москва и ще остане в ареста до началото на септември. Губернаторът е обвинен в убийства на бизнесмени преди 15 г.

Жириновски би Путин в Далечния изток на Русия

Жириновски би Путин в Далечния изток на Русия

Корупцията, липсата на работа и перспективи за развитие принудиха руснаците

През уикенда имаше големи протести в Хабаровск и близките градове, които според наблюдатели са първите подобни демонстрации от десетилетия.

Фургал, член на националистическата партия Либерално-демократическа партия на Русия, спечели губернаторското място през 2018 г.

Протести в Хабаровск имаше и днес, макар и по-малки.

Вицепремиерът Юрий Трутнев, представител на Путин в Далечния изток, посети Хабаровск през уикенда. Днес той каза, че "хората имат право да изразят мнението си". Трутнев обаче не се срещна с протестиращите.

"Сергей Иванович бе и е подкрепян от много хора", призна вицепремиерът, като има предвид задържания Фургал.

В същото време Трутнев обвини местните власти в липса на инвестиции в борбата с климата и за разрешаването на други проблеми.

"Вярвам, че работата на хабаровското регионално управление е лошо организирана", смята той.

На протеста днес демонстрантите се събраха пред сградите на регионалната управа. Около 300 души участваха на протеста.

"Фургал е нашият избор", скандираха те по време на четвъртата демонстрация от задържането му.

Владимир Жириновски, лидерът на Либерално-демократическата партия, подкрепи Фургал и обвини управляващата партия в използване на "сталинистки методи". Жириновски смята, че Фургал е един от петимата най-популярни губернатори в Русия.