Стотици американци излязоха по улиците на Филаделфия в понеделник вечерта, за да протестират след убийството на 27-годишния чернокож Уолтър Уолъс от служители на реда, съобщава АП.

Според полицията чернокожият е бил въоръжен с нож.

Местната медия Philadelphia Inquirer съобщава, че е имало сблъсъци между протестиращи и полицията.

Недоволните граждани подпалиха автомобили и контейнери за отпадъци, докато полицията се опитваше да озапти тълпите, които се разпръснаха след атака на служители на реда, въоръжени с палки.

30 полицаи са ранени, като много от тях са ударени с тухли и камъни. Един полицай е хоспитализиран. Той е със счупен крак и други наранявания, след като е бил ударен от автомобил. Другите ранени полицаи са освободени за домашно лечение.

Говорител на полицията съобщи, че стрелбата е станала преди 16,00 часа, след като служители на реда реагирали на сигнал за въоръжен мъж. Според полицията Уолтър Уолъс е бил въоръжен с нож. Полицаите заповядали на чернокожия да пусне ножа, но вместо това той тръгнал към тях. Двамата полицаи на място са произвели няколко изстрела. Уолъс е прострелян в рамото и гърдите. Единият от полицаите вкарал простреляния в патрулния автомобил и го откарал до болница, където малко по-късно починал.

Видео на минувач показва фаталния сблъсък. Полицаите насочили оръжията си към чернокожия, докато той вървял по улица и около автомобили.

Няма пострадали полицаи и минувачи.

И двамата полицаи са временно отстранени, докато тече разследването. Полицаите са имали камери на униформите си.

Бащата на убития разказа пред Philadelphia Inquirer, че синът му е имал психически проблеми. Той попита защо полицаите не са използвали тейзър.

Стрелбата е станала в квартал с чернокожи в Западна Филаделфия.